Všetko, čo ste chceli vedieť o ALFIstick®

Často sa nás v komentároch a správach pýtate na najrôznejšie otázky spojené s inštaláciou, umiestnením a údržbou ALFIstick® samolepiacich obkladov. Všetko, čo vás zaujíma, sme pre vás teraz zhrnuli do tohto prehľadného článku. Ďalšie informácie nájdete na našom webe v sekcii Časté otázky či priamo v detaile produktu.

KDE VŠADE MÔŽEME ALFISTICK® POUŽIŤ?

Samolepiaci kamenný obklad je možné použiť kdekoľvek v interiéri. Je možné ním obložiť obývaciu stenu, schodisko, chodbu, kuchyňu. V prípade lepenia obkladu za plynový sporák alebo varnú dosku, čo je zrejme najnamáhanejšia časť každého domova, je potrebné použiť ochranné sklo. Vďaka odolnosti obkladu a teplotnému rozpätiu od -40 do +120 °C je vhodný aj na obloženie krbu alebo steny okolo neho. Pozor však dajte na priamy styk obkladu s ohňom. Veľkou výhodou ALFIstick® obkladov je, že obstojí aj v priestore s vyššou vlhkosťou, preto ho môžete použiť na obloženie sauny či kúpeľne. Neodporúčame však lepiť obklad priamo do sprchovacieho kúta, aby neprichádzal do kontaktu s vodou.

AKO SA O SAMOLEPIACI KAMENNÝ OBKLAD STARAŤ?

Po nalepení obkladu odporúčame kameň ošetriť impregnačným roztokom na báze silikónu. Impregnácia ochráni kameň pred vodou, vznikom nechcených fľakov a ľahšie sa potom čistí. V prípade znečistenia obkladu môžeme umyť teplou vodou, mäkkou kefkou odstrániť väčšie nečistoty a následne opláchnuť čistou vodou a nechať vysušiť, aby nedošlo k vzniku škvŕn od vodného kameňa. Na čistenie neodporúčame saponáty. Prírodný kameň sa odjakživa pýši svojou vysokou odolnosťou a v prípade samolepiacich obkladov to nie je inak.

Na fotografiách je použitý samolepiaci kamenný obklad ESP005, ktorý sme zákazníkovi do jeho interiéru inštalovali pred dvoma rokmi (fotografia vľavo). Teraz sme mali možnosť pozrieť sa späť na miesto činu a presvedčiť sa o odolnosti obkladu. Ako sami môžete vidieť, stena nenesie žiadne známky opotrebenia ani iných zmien. Na súčasnej fotografii (vpravo) vyzerá celkový vzhľad ešte lepšie, pretože majiteľ bytu vykonal výmaľbu miestnosti. Farba kameňa nevybledla, jednotlivé kusy obkladu pevne držia tam, kde majú a dizajn interiéru tak vyzerá stále nadčasovo.

Porovnání po dvou letech

Z ČOHO JE ALFISTICK® VYROBENÝ? IDE O PRAVÝ KAMEŇ?

Vo vašich komentároch sa občas stretávame s mylnou domnienkou, že obklady ALFIstick® sú iba plastovou či inou náhradou a cena týchto imitácií u konkurencie je oveľa nižšia. Tu je veľmi dôležité uvedomiť si zásadný rozdiel – v prípade Alfistick® samolepiacich obkladov sa skutočne nejedná o plastovú ani inú imitáciu kameňa! Jednotlivé obklady sa skladajú z tenkej vrstvy dyhy z prírodného kameňa, epoxidovej živice, štrukturálneho laminátu a samolepiaceho podkladu. Vrstvu dyhy utvárajú rôzne veľké plôšky kameňa, čo zaisťuje 3D efekt obkladu a jeho reálny vzhľad. Prírodný kameň v interiéri pôsobí veľmi štýlovo.

složení kamene

AKÝ PODKLAD SI ALFISTICK® VYŽADUJE A ČO ROBIŤ PRI CHYBNOM PRILEPENÍ?

Inštalácia je hračka – a to doslova. Vďaka samolepiacej technológii zvládnete pokládku svojpomocne a za výrazne kratšiu dobu. Stačí sňať ochrannú fóliu a kamennú dlaždicu pritlačiť na vopred upravený povrch. Inštalácia sa tak naozaj podobá viac skladačke ako náročnej práci. Pri inštalácii dbajte na to, aby bol podklad vždy suchý a bezprašný. Vďaka svojej pružnosti si ľahko poradí s drobnými nerovnosťami. Niektorými druhmi obkladov navyše môžeme obložiť aj zaoblené steny alebo stĺp. Samolepiace obklady si poradia takmer s akýmkoľvek povrchom. Drží na omietke, sadrokartóne, drevenom či keramickom povrchu. V prípade starej omietky odporúčame použiť na podklad základný náter, tzv. primer. Upozorňujeme, že podklad nie je vhodné pred lepením obkladov penetrovať! Určité druhy penetrácie, v nevhodne nariedenom pomere, reagujú s lepidlom a narúšajú tak jeho priľnavosť. V prípade, ak sa rozhodnete povrch penetrovať, odporúčame podklad pretrieť základným náterom.

Chybné nalepení

V prípade chybného nalepenia odporúčame obklad ihneď strhnúť. Ak je obklad neporušený z pohľadovej strany, môžeme ho znova prilepiť vysokopevnostným lepidlom. V detaile produktu nájdete vždy podrobný návod, ako má byť obklad nalepený – príklad nájdete TU.

chybné nalepení 2

ČÍM MÔŽEME SAMOLEPIACI OBKLAD REZAŤ A AKO SI PORADÍME S ROHMI?

Samolepiaci obklad je oproti bežnému obkladu výrazne ľahší 1 m2  váži do 4 kg. Môžeme ho odstrihnúť nožnicami na plech alebo brúskou s diamantovým kotúčom. Rohové prvky vytvoríme zrezaním kameňa pod uhlom 45°, alebo sa na roh použije lišta.

ROHY

KDE SI MÔŽEME ALFISTICK® POZRIEŤ?

Novo sme pre vás zrekonštruovali showroom, kde máte možnosť si našu aktuálnu ponuku nezáväzne prezrieť a tiež ohmatať. Nie je nad to, vidieť tento prírodný kameň priamo na vlastné oči. Ľahšie si tak predstavíte, ako bude obklad vyzerať na stene vašej obývačky, krbu alebo napríklad kúpeľne. Určite vám tiež pomôže vybrať ten správny odtieň. Showroom nájdete v Ostrave - Třeboviciach. Prezentáciu našich samolepiacich kameňov pre vás máme pripravenú aj v predajniach Hornbach a Bauhaus - a v Česku aj na Slovensku. Práve tam si môžete aktuálnu ponuku nezáväzne prezrieť a tiež ohmatať, prípadne rovno objednať. Pozrite sa na mapu, kde všade môžete Alfistick ® vidieť.