Kamenné obklady zdobia fasády u stále viac a viac Čechov

Pandémia a lockdown ešte viac posilnili boom prírodných kamenných obkladov, ktoré stále častejšie vídame na fasádach rodinných domov, chát a chalúp, reštaurácií či hotelov v Česku aj po celej Európe. Estetické kvality pritom nie sú zďaleka jediným dôvodom a benefitom. A práve výhody fasádnych obkladov a odporúčania pri ich nákupe sú témou tohto článku.

5 dobrých dôvodov, prečo obložiť fasádu prírodným kameňom

Hoci existujú na trhu umelé náhrady, skutočnému dielu prírody, ktorým kameň bezpochyby je, sa nikdy nevyrovnajú. Poďme si predstaviť prednosti kamenného obkladu bod po bode:

1) Odolnosť a životnosť

Predovšetkým bridlica najpoužívanejší kameň pre fasády – sa vyznačuje mimoriadnou tvrdosťou a odolnosťou proti poveternostným vplyvom, vlhkosti, extrémnym teplotám aj mechanickému poškodeniu či nečistotám. Vďaka tomu vám vydržia na fasáde desiatky, ba aj stovky rokov.

2) Originálny a nenapodobiteľný vzhľad

Každý centimeter štvorcový obkladu z bridlice či kvarcitu predstavuje jedinečnú mozaiku farebných odtieňov. Vďaka tomu získa váš dom úplne špecifický vzhľad, ktorý vás a ani okoloidúcich nikdy neomrzí.

3) Izolačné vlastnosti

Kamenný obklad vytvorí ďalšiu ochrannú vrstvu fasády, ktorá bude efektívnejšie brániť únikom tepla a naopak, aj prieniku chladu zvonku.

4) Investícia, na ktorej zarobíte

Prírodný kameň zdvihne trhovú cenu nehnuteľnosti rádovo až o stovky eur, a náklady za obklady sa vám teda pri prípadnom predaji určite vrátia.

5) Jednoduchá údržba

Väčšinu obkladov z kameňa je možné očistiť jednoducho iba vlažnou vodou a bez saponátu. Odolnosť a životnosť ešte zvýšite pravidelnou impregnáciou.

BL003_1    BL003_2

Tipy na výber a pokládku fasádneho kameňa

Skôr ako začnete vyberať konkrétny kameň pre vašu fasádu, určite vám príde vhod pár dobrých rád, ktoré vychádzajú z dlhoročných skúseností nás aj zákazníkov nášho e-shopu www.alfistyle.sk:

Bridlica ako stávka na istotu

Bridlicové obklady stoja na samej špičke popularity (nielen) na vonkajšie použitie, a to v celom Česku. Okrem vynikajúcej kvality, tvrdosti a odolnosti si bridlicu zamilujete pre jej rôznofarebný dezén s okúzľujúcou paletou farieb, v ktorej nechýba červená, zelená alebo fialová.

Obkladajte piliere, rohy alebo podmurovky

Zaujímavý kontrast a efekt vykúzlite obložením čiastkových exteriérových prvkov, ktorými najčastejšie bývajú stĺpy, sokle (spodná časť domu), rohy, garáže, ploty a ďalšie. Prírodný kameň môžete skvele kombinovať s murovanou alebo drevenou fasádou. Dobre vynikne na hladkej, rovnako ako aj na škrabanej omietke.

Vytvorte harmonický celok

Vždy berte ohľad na celkový kontext a farebný súlad obkladu s okolím. Pred nákupom sa teda zamerajte na farbu a vyhotovenie múrov, okolitého areálu a záhrady. V rebríčku predajnosti dominuje bridlica vo vyhotovení čierna a multicolor, ktorá poteší univerzálnym využitím.

Pozornosť venujte nielen obkladu, ale aj podkladu

Vzhľadom na vyššiu hmotnosť kameňa (oproti drevu či betónu) musí mať podkladový múr dostatočnú hrúbku a únosnosť. Kamenný obklad montujeme na čistý, bezprašný povrch a na záver ho nesmieme zabudnúť impregnovať vodeodolným roztokom na báze silikónov. Impregnáciu odporúčame zopakovať každé 2 roky.

 

Potrebujete poradiť s výberom kamenných obkladov alebo pomôcť s ich montážou?

Neváhajte sa na nás obrátiť e-mailom, telefonicky či online priamo na webe.

Pre ešte viac inšpirácie navštívte naše referencie, kde si môžete pozrieť, ako si s inštaláciou kamenného obkladu poradili naši zákazníci.