V dňoch 29. 3. - 2. 4. 2024 je naša prevádzkareň uzavretá.

Umelý vs. prírodný obkladový kameň

V čom spočíva rozdiel medzi prírodnými a umelými obkladmi, aké sú výhody a nevýhody oboch materiálov, ktoré riešenie je lacnejšie, či výhodnejšie?

S týmito otázkami sa na nás obracia nejeden zákazník. A v čase "kamennej horúčky", ktorá zachvátila Česko, sa vlastne ani nie je čomu diviť. Odpovede nájdete v tomto stručnom zhrnutí hlavných výhod a nevýhod umelých aj prírodných kamenných obkladov.

 

 

UMELÝ KAMEŇ - VÝHODY A NEVÝHODY

Jedná sa o umelú napodobeninu, imitáciu prírodného kameňa. Základom býva kamenná drvina a betón, súčasťou sú spojiva a ďalšie prímesi.

Aj umelý obklad pochopiteľne vyniká značnou odolnosťou aj životnosťou a výrobcovia dnes dokážu vytvoriť dizajnovo zaujímavé a vkusné materiály, vhodné ako do interiérov, tak do vonkajšieho prostredia.

Dielo prírody to ale skrátka nie je a nikdy nebude. To sa odráža nielen na vzhľade, ale tiež v cene. Kto čaro prírody napriek tomu dokáže oželieť - a takých je podstatne menej, môže ušetriť, pretože umelý kameň je spravidla lacnejší ako väčšina prírodných kameňov.

 

 

PRÍRODNÝ KAMEŇ - VÝHODY A NEVÝHODY

Medzi prírodné kamene najhojnejšie používané na obkladanie budov, plotov a interiérov patrí bridlica, kvarcit (kremenec), čadič a pieskovec.

A čo je vlastne dôvodom obrovskej popularity prírodného obkladového kameňa?

Predovšetkým originálny a nenapodobiteľný vzhľad vytvorený prírodou, ktorý človek nikdy nedokáže napodobniť ani prekonať. Napríklad bridlica, zrejme najobľúbenejší obkladový kameň vôbec, vyniká paletou farebných odtieňov, ktoré sa navyše na slnku premieňajú a poskytujú tak očarujúce predstavenie.

Neprekonateľná je tiež odolnosť a životnosť prírodného kameňa, ktorý s vami zostane po generácie. Prírodným kameňom môžete obložiť fasády, ploty, alebo aj kachle, lebo odolá vysokým aj nízkym teplotným extrémom.

Zvláštna hodnota a úcta ku kameňu - materiálu, ktorý človeka sprevádza po tisícročia - je skôr podvedomým, avšak nemenej silným podnetom, ktorý nás vedie k uprednostňovaniu bridlice, či kvarcitu pred náhradami.

Vyššia obstarávacia cena je potom logickou daňou za unikátnosť, vzhľad, prvotriedne vlastnosti, ale aj "vyčerpateľné" zdroje. Tu sa patrí dodať, že akýkoľvek interiér a exteriér obložený prírodným kameňom stúpa na cene. Dom s bridlicovou fasádou tak bude mať vyššiu hodnotu ako dom bez tejto fasády.

V e-shope alfistone.sk zakúpite obkladový materiál z prírodnej bridlice a kvarcitu za výhodné aj akčné ceny! Zašleme vám vzorku zadarmo a na obkladový kameň poskytujeme 25 ročnú záruku.