Dizajnové akustické panely

Ako nainštalovať akustické panely?

1

Akustické panely na stenu sú nielen dizajnovým doplnkom do interiéru, ale tiež skvele eliminujú ozveny a tým zlepšujú celkovú akustiku v miestnosti. Panely rozhodne nie sú určené len pre profesionálne nahrávacie štúdiá, ale aj do konferenčných miestností alebo k domov. Ich inštalácia je navyše veľmi jednoduchá a zvládnete ju aj vy sami. Ukážeme vám, ako na to.

Akustické panely

Akustické panely sú skvelým riešením pre elimináciu dozvukov či ozvien v rôznych priestoroch, či už je to doma, v kancelárii, konferenčnej miestnosti alebo v sálach. Vďaka panelom sa zlepší akustika v miestnosti, ktorá je dôležitá pri prednáškach, na konferenciách aj pri večernom sledovaní filmu. Pretože akustické panely absorbujú zvukové vlny, zníži sa okamžite hlučnosť a šum v miestnosti, čo určite oceníte vo veľkých kanceláriách alebo zasadacích miestnostiach. Správna akustika zlepšuje zrozumiteľnosť reči aj prenášanie hudby.

Panely sú navyše aj skvelým dizajnovým doplnkom, ktorý ozvláštni a zútulní každý priestor. Vďaka veľkému výberu materiálov aj farieb zapadnú takmer všade.

Výber panelov

Existuje mnoho rôznych typov akustických panelov, ktoré sa líšia v materiáli, vzhľade, ale aj vlastnostiach. Panely by ste mali vyberať podľa potrieb a toho, čo presne v konkrétnej miestnosti potrebujete. V našej ponuke nájdete panely lamelové, s ktorými máme tie najlepšie skúsenosti.

Lamelové panely sú predovšetkým designovým prvkom do vášho interiéru, ktorý ale zároveň dokáže tvoriť akustickú aj tepelnú izoláciu. Tieto panely sú najčastejšie vyrobené z masívneho dreva, lamina alebo MDF potiahnutého drevenou dyhou.

Vybrať si môžete z mnohých odtieňov a typov dreva presne podľa vašej predstavy. Na zosvetlenie miestnosti a jej optické zväčšenie odporúčame svetlejšie tóny, ako je napríklad světlý nebo šedý dub. Pokiaľ sa naopak nebojíte výrazných prvkov, ktoré v duchu minimalizmu zútulnia váš byt a dodajú mu šmrnc, určite sa vám budú páčiť čierne akustické panely alebo panely z tmavého orecha. Tmavšie odtiene sú v interiéri stále obľúbenejšie, a to nielen v bytoch, ale aj kaviarňach a nahrávacích štúdiách.

Do konferenčných miestností a väčších sál sa potom skvele hodí zlatý stred vo farbe hnedého duba, ktorý presvetlí miestnosť, ale zároveň pôsobí elegantne a nerušivým dojmom.

Dizajnové akustické panely zapadnú do každej miestnosti, či už je to u vás doma, v kancelárii alebo v skúšobni. Na rozdiel od čalúnených sú lamelové panely jednoduchšie na údržbu, pretože na nich toľko nelepí prach av prípade potreby ich možno jednoducho očistiť a umyť. Aj z tohto dôvodu sú často využívané v priestoroch, kde dochádza k väčšiemu pohybu osôb, a teda aj nečistôt a prachu.

 

 

2

Než začnete montovať drevené panely

Samotná inštalácia akustických panelov je jednoduchá a zvládnete ju svojpomocne. Cez to stojí za to sa na ňu starostlivo vopred pripraviť.

Pred inštaláciou panelov na stenu si môžete vybrať z dvoch spôsobov uchytenia.

Lamelové akustické panely jednoducho prirobíte na stenu pomocou vysokopevnostného lepidla alebo za použitia klincov a skrutiek. Záleží teda len na vás, aký zásah do steny je pre vás prípustnejší. Iba v prípade inštalácie panelov na strop je vhodné skombinovať použitie vŕtania aj lepidla, aby zostali lamely pevne na svojom mieste.

Pre oba spôsoby je však dôležité, aby bol povrch, na ktorý chcete panely inštalovať, rovný, suchý a bez nečistôt. Nezabudnite odstrániť staré klince či skrutky.

Následne si pomocou vodováhy vyznačte miesto, kde začnete pokladať lamelové panely, a potom zvislú čiaru, ktorá vám pomôže klásť lamely rovno.

Dopredu si tiež upravte dĺžku a šírku panelov podľa vašej potreby.

 Úprava rozmerov panelov

Šírku panelu je možné jednoducho upraviť pomocou odlamovacieho noža, ktorým vykonáte rez pozdĺž plsteného podkladu panelu.

Na úpravu dĺžky už budete potrebovať kotúčovú pílu, ktorá zaistí rovný rez, alebo klasickú pílku na drevo. Pri použití obyčajnej pílky dbajte na to, aby bol rez rovný.

 

Inštalácia panelov bez vŕtania

Prvá možnosť je šetrná a zaobídete sa u nej aj bez vŕtačky. Vystačíte si u nej iba s kvalitným lepidlom. Na lepenie akustických panelov odporúčame napríklad lepidlo Mamut Glue High Tack, ktoré sa postará o to, že budú lamely držať pevné na svojom mieste.

Lepidlo naneste na panel a rozotrite, prípadne ho môžete naniesť aj priamo na stenu. Potom panel pripevnite a zatlačte k stene. Rovnakým postupom pridávajte aj ostatné panely, kým nedosiahnete požadovanú šírku. Vodováhu majte stále po ruke a dbajte na to, že budú panely k sebe prikladané rovno.

Inštalácia s použitím vŕtačky

Ani druhá možnosť nie je zložitá, len k nej tentokrát potrebujete vŕtačku a čierne skrutky s zodpovedajúcim rozmerom. Naše designové akustické panely je potrebné inštalovať pomocou 15 skrutiek, ktoré vŕtate iba do plsti medzi lamelami. Nikdy nerobte dieru do lamiel samotných.

Kombinácia

Pokiaľ si prajete mať akustické panely na strope, pri inštalácii využite kombináciu lepidla a privŕtanie k stene. Budete tak mať istotu, že sa lamely od steny neodlepia a nespadnú.

Či si vyberiete drevené akustické panely do bytu, kancelárie alebo skúšobní, dbajte na kvalitu kupovaných produktov. Od tej sa odvíja to, ako veľmi budú panely funkčné a schopné izolovať zvuk, ale aj ich odolnosť a doba, počas ktorej budú vyzerať ako nové. U nás v ALFIstyle máte istotu, že vám produkty, ktoré ponúkame, poskytnú tú najvyššiu kvalitu.