Zvýhodnite si svoj nákup až o 10%*. Stačí zadať v košíku zľavový kód MAJ10, platí do 12. 5. 2024.

Ako lacno a rýchlo upraviť garáž a tým aj ochrániť svoje auto

Prípadová štúdia - Ako lacno a rýchlo upraviť garáž a tým aj ochrániť svoje auto.

3

Garáž je miestom, kde sa často odohrávajú rôzne aktivity, či už sa bavíme o parkovaní, hobby projektoch alebo ako sklad nepotrebných vecí. Ako to už býva, často sa garáže stávajú aj miestom, kde si najčastejšie odriete dvere od auta a zvlášť, ak máte malé deti. Ako však lacno a efektívne zamedziť týmto problémom a zároveň získať priestor, ktorý bude jednoduché udržať v čistote?

V tomto článku sa pozrieme na dve možnosti: keramický obklad a samolepiacu vinylovú podlahu v garáži s obkladanou plochou 20 m2.

V našej prípadovej štúdii sa jedná o obloženie garáže, ktorá pojme 2 osobné autá a dielňu pre hobby projekty. Budeme porovnávať nielen náročnosť celej inštalácie, ale hlavne jej praktickosť.

Samolepiaca vinylová podlaha: Praktická voľba pre garáž a vašu peňaženku

Už úplne na začiatku si sedliackym rozumom dokážeme odpovedať, kto asi vyhrať našu prípadovú štúdiu. Samolepiace vinylové podlahy sú v poslednej dobe stále populárnejšou voľbou, nech už ju chceme položiť v akejkoľvek miestnosti. Málo kto ale vie, že vďaka samolepiacim vlastnostiam ju môžeme prilepiť aj na akúkoľvek stenu, ktorú stačí len zbaviť prachu a odmastiť.

Celková cena inštalácie stála 328,50  za materiál a zabrala 6 hodín práce.

Jednoduchá údržba hrá prím

Vďaka samolepiacej vinylovej podlahe vytvoríte miesto, ktoré sa bude udržiavať takmer samo. Stačí z času na čas vziať vlhkú handričku a len dielce pretrieť. Už žiadne šmuhy, škrabance alebo maľovanie. Najvyťaženejšie miesta sú spoľahlivo ochránené a vy sa tak už nemusíte ničoho báť.

Rýchla inštalácia

Inštalácia samolepiacej vinylovej podlahy je veľmi jednoduchá a môžete ju vykonať sami, a to v rámci jedného dňa. Stačí odstrániť ochrannú fóliu na spodnej strane a prilepiť ju na čistý a odmastený podklad. Na jednotlivé výrezy pre vypínače, svetlá atď… vám stačí odlamovací nôž. Vďaka tomu ušetríte čas aj hlavne peniaze, ktoré by ste inak zaplatili za profesionálnu inštaláciu keramického obkladu.

Odolnosť a trvanlivosť

Samolepiace vinylové dielce sú navrhnuté tak, aby odolali nárokom v ťažko využívanom prostredí. Sú odolné voči mechanickému alebo inému chemickému poškodeniu. Zároveň sú aj dostatočne mäkké, takže pokiaľ do vinylových dielcov občas vrazíte dverami od auta nemusíte sa báť, že by došlo k výraznému poškodeniu vášho vozidla.

 

Keramický obklad - Tradičný, ale náročný

Keramický obklad je tradičnou voľbou pre garážové steny, môže poskytnúť elegantný a trvanlivý vzhľad. Avšak, existujú určité nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť, a to ako z praktického, tak aj finančného hľadiska.

Celková cena inštalácie by stála 951,87  za materiál a prácu

Zložitá inštalácia

Keramický obklad vyžaduje značné množstvo práce a skúseností. Musíte zaistiť, že povrch stien je dostatočne pripravený, potrebujete špeciálne nástroje a dodatočné materiály na lepenie a škárovanie obkladu. To znamená, že pravdepodobne budete potrebovať profesionálneho inštalatéra alebo nejaké skúsenosti s lepením.

Vysoké náklady

Keramický obklad je často drahší ako samolepiaca vinylová podlaha alebo vinylové dielce. Cena za materiál a inštaláciu môže rýchlo narásť, čo môže odradiť mnoho ľudí od tejto voľby.

Menej odolný vplyvom

Aj keď keramický obklad je tvrdý a trvanlivý, nie je tak odolný voči mechanickému poškodeniu ako vinylová podlaha. Ak by sme vzali do úvahy otvorenie dverí od auta a keramický obklad, tak by síce s drobnými škrabancami vydržal, ale to isté by sa veľmi nedalo povedať o vašom aute, ktoré by si z kontaktu odnieslo nejaký ten šrám.

Náš záver

Samolepiaca vinylová podlaha, sa javí ako praktickejšia a cenovo dostupnejšia voľba na úpravu stien garáže. Ponúka jednoduchú inštaláciu a odolnosť voči rôznym vplyvom. Naopak, keramický obklad môže poskytnúť estetický vzhľad, ale s vyššími nákladmi a náročnejšou inštaláciou, čo pri účele využitia nedáva veľmi zmysel. Okrem garáže môžete vinylové dielce použiť aj v technickej miestnosti, kumbále, špajze atď.

Čo myslíte? Vyplatilo by sa obložiť garáž keramickým obkladom?