V dňoch 29. 3. - 2. 4. 2024 je naša prevádzkareň uzavretá.

5 nápadov, ako skrášliť záhradu s pomocu prírodného kameňa

Kameň je prírodný element a zároveň univerzálny, nenapodobiteľný materiál na dekoráciu vnútorných aj vonkajších priestorov nášho domova.

A práve záhrada - vrátane fasády, plota, terasy, altánku či krbu - priamo nabáda k výzdobe prírodným kameňom v podobe obkladov, dlažby či nášľapných kameňov.

Kameň pritom bývanie nielen skrášli, ale zároveň zvýši izoláciu, komfort aj finančnú hodnotu vašej nehnuteľnosti, a preto ide vždy o výhodnú investíciu.

V tomto príspevku sa s vami podelíme o 5 tipov, ako zakomponovať prírodný kameň do vonkajších priestorov a na záhrade.

1.    Fasády

Estetické kvality, izolácia, odolnosť voči mrazu, horúčave a poveternostným vplyvom, ale aj dlhá životnosť a ľahká údržba - dôvodov, prečo ozdobiť domovú fasádu práve kamennými obkladmi, nájdeme veľa.

Práve fasáda, teda priečelie budovy, je ľuďom najviac na očiach a skutočne reprezentuje váš domov. Obložiť môžete celú fasádu, jej časť alebo iba spodný sokel. Na výber máte z niekoľkých druhov kameňa v originálnych odtieňoch. K favoritom pre obklad fasády potom patria obklady z bridlice a kvarcitu.

2.    Ploty

Ploty majú za úlohu jednak chrániť naše súkromie, jednak skrášľovať a reprezentovať náš domov. Obklady z prírodného kameňa toto všetko zvládnu na jednotku.

Obložiť môžeme opäť celý plot alebo prírodný kameň skombinovať s drevenými či kovovými plotovkami. Mnohí zákazníci kameň umiestňujú len na spodný múrik alebo stĺpiky.

Pri voľbe konkrétneho kameňa a dezénu je dobré zachovať súlad s rodinným domom a okolitými vonkajšími prvkami.

Obľúbená voľba pre obklad plotu je bridlica alebo travertín.

TIP: Ako ochrana a dekorácia hornej plochy plotov a plotových stĺpikov slúžia plotové striešky.

3.    Altány, pergoly a krby

Prírodný kameň dokonale skrášli aj zútulní vonkajšie priestory určené pre vytúžené chvíle odpočinku - typicky altánky, pergoly, posedenie a pod.

Ozdobiť môžeme stenu či múrik altánku alebo stĺpiky, ktoré podopierajú jeho strechu.

Hitom u našich zákazníkov však zostávajú obklady vonkajšieho krbu, vrátane komína, grilu či udiarne.

TIP: Priestor altánku môžete vydláždiť kamennou dlažbou, ktorá pridá celému miestu na pôvabe, spríjemní vašu chôdzu a celkový pôžitok.

4.    Bazény a terasy

Kamenná dlažba okolo bazénu poskytuje hneď niekoľko výhod - bráni prenosu trávy a nečistôt do bazéna, znižuje riziko pošmyknutia a poranenia, odolá vlhkosti, slnku aj mrazu a uchová si svoje sfarbenie. Dlažba z prírodného kameňa je navyše príjemná ako na pohľad, tak na dotyk, čo oceníte pri chôdzi naboso.

Kameňom môžete vydláždiť tiež vonkajšiu terasu, verandu alebo s jeho pomocou vytvoriť záhradný chodník. Popri kamennej dlažbe je možné pritom zvoliť nášľapné kamene.

5.    Záhradné chodníky

Bezpečný pohyb po záhrade, suchou nohou a za každého počasia umožnia nášľapné kamene zo štiepanej bridlice. Kameňmi oválneho tvaru je možné prepojiť napr. dom a terasu s altánkom či bazénom. Nášľapné kamene prirodzene skrášlia vašu záhradu a navyše účinne zabraňujú prebahneniu a zničeniu trávnika.

Nech už sa rozhodnete vylepšiť svoje bývanie a záhradu kamennými obkladmi, dlažbou alebo nášľapnými kameňmi, v e-shope alfistyle.sk si vždy zaobstaráte kvalitné produkty za dostupné ceny, s dlhou záručnou dobou a kompletným servisom!